tiistai 28. helmikuuta 2017

Erityisherkkäkö?

Moikka! 
Mitä teille tulee mieleen sanasta erityisherkkyys? Ootteko koskaan kuulleet esimerkiksi netistä löytyvistä testeistä, joiden avulla voi selvittää löytyykö itsestä erityisherkkyyden piirteitä? 

Suomessa erityisherkkyys on vielä melko uusi ja hieman tuntematon käsite. Erityisherkkyydellä (HSP) tarkoitetaan ihmisen synnynnäistä piirrettä, joka liittyy erittäin herkästi reagoivaan hermojärjestelmään. Sen vuoksi ihminen kokee erilaiset tunne- ja aistiärsykkeet (sekä sisäiset että ulkoiset) huomattavasti voimakkaampina. Erityisherkät havainnoivat syvällisemmin sekä ympäröivää että omaa sisäistä maailmaansa. 


Erityisen herkät ihmiset ovat usein luovia, pohdiskelevia ja tunnollisia. Tutkimusten mukaan noin 15-20% ihmisistä on erityisherkkiä. Erityisherkkiä luullaan usein ujoiksi ja suurin osa heistä onkin introvertteja, mutta myös ekstrovertteja löytyy. 


Mä oon joskus lukenut aiheesta jostain lehdistä, ja mulla on pitänyt tehdä tästä testi vaikka kuinka kauan, mutta en ikinä muista. Eilen mietiskelin kaikenlaista (lue: välttelin kaikin voimin tenttiin lukemista)  ja jostain syystä toi testi tuli mun mieleen. Niinpä päätin tehdä sen. Tai itse asiassa tein useammankin erilaisen testin. 


Oon aina tiennyt olevani jollain tavalla herkkä, mutta erityisherkkyys ei oo käynyt mielessä. Olinkin aluksi aika hämmentynyt, kun lueskelin noita testejä ja melkeinpä jokainen kohta piti mun kohdalla paikkaansa. Testien tulosten perusteella olen erityisherkkä, mutta aivan varmaksihan sitä ei voi sanoa.

Aloin ihan kunnolla pohdiskelemaan asiaa ja tulin siihen tulokseen, että tossa on kyllä järkeä. Musta tuntuu, että nyt kun oon tietoinen tosta asiasta, niin ymmärrän itekin jotenkin paljon paremmin omaa käyttäytymistä ja sitä, miksi esimerkiksi teen jotkut asiat niin kuin teen. 


Yritin miettiä noiden testien pohjalta tähän jotain järkeviä esimerkkejä, miten tää erityisherkkyys näkyy mun elämässä. Tässä muutamia. Esimerkiksi musta tuntuu, että ajattelen asioita paljon enemmän kuin muut ja jotkut asiat, jotka vaikuttaa olevan muille tosi helppoja, on vaikeita mulle. Oon myös aika tunteellinen ja esimerkiksi itken ja suutun helposti. En tykkää katsoa väkivaltaisia ohjelmia, pelkään aika monia asioita ja näen usein painajaisia niistä. 

Tarvin paljon omaa aikaa, jolloin saan olla yksin ja rauhassa ja en viihdy paikoissa, joissa on ihan hirveästi ihmisiä. En myöskään tykkää työskennellä paineen alaisena ja jos mua tarkkaillaan kun teen jotain tehtävää, musta tuntuu, että jotenkin lamaannun enkä saa mitään aikaan tai teen sen paljon huonommin kuin osaisin.
 * kuvat weheartit

Mun mielestä tässä erityisherkkyydessä ei  oo mitään huonoa eikä sitä kannata hävetä. Päinvastoin pitää vaan olla ylpeä siitä, se on oikeastaan suuri rikkaus, kunhan sen vain tajuaa. Mä ainakin aion jatkossakin olla ihan yhtä herkkä kuin tähänkin mennessä. :D 
Viimeisen kuvan lainaus on ihana ja just toi meidän jokaisen pitäis muistaa. ♥

Mitäs tykkäsitte vähän erilaisesta postauksesta? Löytyykö täältä muita erityisherkkiä?
Kivaa maaliskuun alkua!
♥ E

2 kommenttia:

  1. Todella hyvä ja asiallinen kirjoitus tärkeestä aiheesta! Mä koen myös olevani erityisherkkä ja julkaisinkin siitä tänään postauksen. :) Tässä linkki siihen, jos haluut käydä lukemassa: http://therewillbesunshine-emilia.blogspot.fi/2017/03/ei-oo-hapee-olla-herkkis.html

    VastaaPoista